Tauno Sinisalo: Blog https://www.nuivero.fi/blog en-us (C) Tauno Sinisalo. Kuvien käyttö ilman lupaa on kielletty. tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Mon, 16 Mar 2020 06:46:00 GMT Mon, 16 Mar 2020 06:46:00 GMT https://www.nuivero.fi/img/s/v-12/u551185484-o162764465-50.jpg Tauno Sinisalo: Blog https://www.nuivero.fi/blog 120 79 Herttoniemen ja Laajasalon maisemissa https://www.nuivero.fi/blog/2015/5/herttoniemen-ja-laajasalon-maisemissa Olen nyt pari kolme kertaa kierrellyt Herttoniemen, Tammisalon ja Laajasalon välisillä rantamailla, Tuorinniemenpuistossa ja Killingholmassa.

Aluetta reunustavat kävely- ja pyörätiet ihan rannassa. Ja rannassa aivan vieressä, parin metrin päässä, pesii useita lintuja. Kenties käsittämättömin on kyhmyjoutsenpariskunta, jonka pesä on metrin päässä rannassa kulkevasta ulkoilutiestä. Siinä sitten onkin ihmisiä koko ajan töllistelemässä ja häiritsemässä. Hautova emo ei kuitenkaan näytä olevan siitä moksiskaan, uros saattaa ärhennellä. Poikaset ovat kuoriutuneet tänään, valitettavasti en ollut paikalla!

_1DX4046Kyhmyjoutsen

Silkkiuikkujen pesiä on myös useita ja ainakin yksi nokikanan pesä.

E26A0114Nokikana

Tierunniemen puiston laajoilla nurmikentillä ruokailee iltaisin paljon lintuja: rastaita, lokkeja ja hanhia pääasiassa, mutta onpa joukossa jokunen kottarainenkin ja pari meriharakkaakin näin.

_1DX4252Räkättirastas

E26A0005Kalalokki

E26A0174Kottarainen

_1DX4296Meriharakka

_1DX4147Naurulokki

_1DX4202Nokikana

Onnistuin myös saamaan varpusesta itseäni miellyttävän kuvan.

E26A0089Varpunen

Viime sunnuntaina kävin Killingholmassa katsastelemassa paikkoja. Mukava pieni saari, jonne vie kävelysilta. Sitä ennen Aino Acténin huvilan puistossa oli kaksi lepinkäistä. Luulin niitä ensin lepinkäispariskunnaksi, mutta tarkemmin katsottuna toinen olikin pikkulepinkäinen ja toinen isolepinkäinen. Jälkimmäinen oli paljon arempi, joten sen sain kuvattua vain kauempaa.

PikkulepinkäinenPikkulepinkäinen

 

Rannan tuntumassa oli useita silkkiuikun pesiä ja salmen puolella tukkasotkapariskunta.

_DII0251Silkkiuikku

_DII0293Tukkasotka

Saaressa oli myös harmaasieppo sekä paljon mustarastaita.

_DII0335Harmaasieppo

_DII0329Mustarastas

Malmin lentokentällä oli ilmailutapahtuma, joten näin myös vanhan rautalinnun useita kertoja. :)

DC-3

Lopuksi harjoittelin lentokuvien ottamista lokeilla ja tiiroilla, keskinkertaisella menestyksellä. Täytyy näköjään säätää kameroiden tarkennussysteemiä. Omasta tekniikasta puhumattakaan. :D


Kolme uutta lajia (isolepinkäinen, pikkulepinkäinen, harmaasieppo) tuli kuvattua, nyt niitä on 95.

Kalustona näissä kuvissa oli Canon 1DX, Canon 7D Mark II ja objektiivina Canon 100-400/4.5-5.6 L IS II USM, joissakin TC-14 III telejatke.

 

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Canon DC3 Harmaasieppo Herttoniemi Killingholma Kottarainen Kyhmyjoutsen Pikkulepinkäinen Räkättirastas Silkkiuikku Tukkasotka Varpunen https://www.nuivero.fi/blog/2015/5/herttoniemen-ja-laajasalon-maisemissa Tue, 26 May 2015 19:03:58 GMT
Tiaiskuvauksia ja vähän muutakin https://www.nuivero.fi/blog/2014/10/tiaiskuvauksia-ja-vahan-muutakin Yyterin keikasta seuraavana päivänä olin ajatellut käydä jossain muualla lähistöllä lintupaikalla, mutta sää oli sen verran pilvinen ja harmaa, ettei tuntunut järkevältä. Olin laittanut mökin pihaan lintulaudan ja siihen kuorittuja auringonkukan siemeniä jo jokin aika sitten, mutta vieraita ei vielä ollut näkynyt. Jostain syystä kuitenkin tuona päivänä siinä alkoi jonkinasteinen kuhina. Niinpä päätin jäädä katsomaan josko saisin tinteistä parempia kuvia kuin aikaisemmin.

Laitoin kameran kuistille, jonkinasteinen näkösuoja siinä on vaikkei mistään piilokojusta voikaan puhua. Siitä on noin 10 metriä lintulaudalle.

 

Tintit on niin vikkeliä, että vaikka jalustan ansiosta suljinaikaa olisi voinut pitää aika pitkänä ja ISO-herkkyyttä alhaisena, mun oli pakko nostaa molempia, että saisi tärähtämättömiä kuvia. Sen takia kuvien tarkkuus osittain sitten kärsi, mutta osasta tuli kyllä ihan hyviä, kuten tämä alla oleva talitintti (ISO 1600).

Taltiainen

_1DX1042Kuusitiainen

Hömötiainen

Koitin myös ottaa lentokuvia, vaikka valo ei siihen oikein riittänyt.

Talitiainen

HömötiainenHömötiainen

Hömötiainen

Seuraavana päivänä oli selvästi valoisampaa, aurinkokin pilkahteli välillä ja kuvista tuli teknisesti parempia. :)

_1DX1734Talitiainen

TalitiainenTalitiainen

SinitiainenCanon 1D X + 500/4 + 2x telejatke (eli 1000 mm polttoväli) :-O Ei paha.

Sinitiainen

_1DX1923Sinitiainen

Sini- ja talitiaiset

KuusitiainenKuusitiainen

HömötiainenKroppirunkoinen Canon 70D + 500/4 + 1.4x telejatke.

Tiaiskuvausten jälkeen lähdin käymään Forssassa kaupassa, mutta otin kameran (1D X + 500/4 + 2x telejatke ja monopod) mukaan. Ajattelin käväistä lentokentän vieressä olevilla pelloilla, koska siellä on usein näkynyt joku haukka ja nyt myös muuttolintuparvia. Kun tulin pellolle, kaukana näkyikin joku haukka ja sähköjohdoilla jonkin verran muuttolintuja parveilemassa. Viiden laulujoutsenen joukko (=perhe, emot ja kolme poikasta) lensi myös siitä ohi, niistä ei kunnon kuvaa tullut. Sinänsä pieni ihme, että tuolla kokoonpanolla sain ylipäätään kelvollisen lentokuvan, suht kaukanakin olivat.

Laulujoutsenperhe <3

Langoilla oli muutama räkättirastas ja pieni parvi kottaraisia.

 

_1DX1953Kottarainen

_1DX1953Kottarainen Kun kottaraiset pelästyivät mua ja lähtivät tiehensä, niin huomasin, että sinne oli jäänyt yksi isompi lintu. Varmaan varis, aattelin ja suuntasin kameran siihen.

_1DX1958Varpushaukka

Ohoo, varpushaukka (luulin kanahaukaksi, mutta viisaammat valistivat)! Paljaalla silmällä ei siis erottanut linnusta paljoakaan, isohko musta piste, mutta kuvan taso on tämä. Itse asiassa näkymä on sama kuin mun 15x suurentavilla kiikareilla.

Takaisin mökillä kävin sitten syömään ja siinä syödessä katselin ikkunan läpi varvikkoon ja yhtäkkiä aloin ihmetellä siellä olevaa möykkyä. Ei hitto, se on se pyy, joka siinä metsikössä asuu. Olin nähnyt pyyn koiraa ulkoiluttaessa muutamia kertoja ja nyt se käyskenteli kaikessa rauhassa mökin lähellä varvikossa. "Ykkönen" oli nyt liian iso tähän hommaan (kun siinä oli edelleen kiinni se 2x telejatke enkä halunnut hukata aikaa), joten tempaisin vaan äkkiä kroppirunkoisen 70D:n mukaan, siinä oli kiinni 70-200/2.8 IS II zoom + 1.4 telejatke. Juuri näitä tilanteita varten tuo systeemi on olemassa! Varovasti kuistin reunalta sitten otin pyystä muutaman kuvan. Osa tärähti, mutta yhdestä tuli sangen hyvä.

PyyPyy

Sen päivän saalis oli siinä, ihan tyytyväinen olen. Lauantaina en ehtinyt kuvailemaan, kun oli muita puuhia, mutta sunnuntaina kun valmistauduttiin kotiinlähtöön, käpytikka koputteli sähkötolpassa tontin laidalla. Nappasin siitä vielä muutaman kuvan.

KäpytikkaKäpytikka

Kaikki nää lintukuvat löytyvät lajien kansioista ja on siellä niitä enemmänkin. :) Olen myös tehnyt uuden albumin "Tinttivaaran tintit", johon on koottu kaikista mökin välittömässä läheisyydessä kuvatuista lajeista yksi kuva.

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Canon Hömötiainen Kottarainen Kuusitiainen Laulujoutsen Räkättirastas Sinitiainen Talitiainen Varpushaukka https://www.nuivero.fi/blog/2014/10/tiaiskuvauksia-ja-vahan-muutakin Fri, 03 Oct 2014 18:04:18 GMT
Yyterin lietteet 24.9.2014 https://www.nuivero.fi/blog/2014/9/yyterin-lietteet-24-9-2014 Pidin pari päivää syyslomaa päästäkseni kuvaamaan muuttolintuja Lounais-Suomessa. Valitettavasti työesteiden takia loma siirtyi viikolla parilla eteenpäin, joten olin vähän myöhässä kahlaajien muuton osalta. Tarkoituksena oli käydä Porissa Yyterin lietteillä, joka on parhaita paikkoja Suomessa seurata kahlaajien muuttoa sekä Tammelassa lintupaikoilla. Tässä tarinaa käynnistä Yyterissä.

Lähdin aamulla mökiltä ajelemaan kohti Poria ja löysin helposti tuonne lietteiden parkkipaikalle, jossa olin n. klo 11. Hiukan siinä pähkäilin mitä otan mukaan, koska käveltävää tulisi olemaan muutama kilometri. Päädyin "kevyeeseen" varusteluun, eli kiikareiden lisäksi vain pitkä tele+jatke, iso runko sekä jalusta+gimbaali.

Ensin piipahdin kuitenkin katsomassa mitä parkkipaikan vieressä olevalta lintutornilta näkyy. Sinänsä mielenkiintoinen "torni", että se on rakennettu esteettömäksi eli sinne pääsee pyörätuolilla! Enpä ole moista ennen nähnyt. Lavalta näkyi kaksi merikotkaa! Mutta aivan liian kaukana kuvaamista ajatellen.

Sitten vedin kumisaappaat jalkaan ja lähdin tallustelemaan rantaa kohti. Sinne on noin puoli kilometriä, ekalle lintutornille ja siitä pitkospuita saman verran pohjoiseen päin toiselle tornille, joka on lähinnä lieterantaa. Ilma oli kaunis, mutta pohjoisesta puhaltava kova tuuli oli todella pureva. Onneksi olin laittanut päälle toppatakin, pipon ja sormikkaatkin. Kynsikkäillä ei tarjennut, sormet jäätyivät! Ensimmäinen fiilis oli iso pettymys, kun lietteet avautuivat silmien eteen: siellä ei ollut mitään.

Yyterin lietteetTyhjä ranta. No on tuossa pari kapustarintaa.

Onnetonta. Aloin sitten kiikaroida rantaa ja näin pienen pienen lintuparven kauempana. Kiipesin alas lietteille tornin vierestä, mitään kulkua siihen ei ole rakennettu. Saappaat olivat tarpeen, vaikka vesi oli aika alhaalla, vettä oli paikoin nilkkoihin asti.

Lähestyin varovasti parvea, etten säikyttäisi niitä tapani mukaan karkuun. Siksi otin ekat kuvat aika kaukaa. Siinä oli kolmen sortin tipuja, kaikki näyttivät aika oudoilta. Alla oleva näyttää päältä päin kapustarinnalta, mutta vatsa ja silmän seutu ovat ihan eri väriset. Myöhemmin selvisi, että se on nuori kapustarinta, jonka väritys on siis erilainen kuin vanhalla.

KapustarintaKapustarinta

Sain nuorista kapustarinnoista useita aika hyviä kuvia, kun varovasti menin lähemmäs ja lähemmäs.

Kapustarintojen lisäksi oli parvi tyllejä sekä tundrakurmitsa. Tylleistä tuli paljon kuvia, ei tosin kovin läheltä, mutta tundrakurmitsasta vain yksi, hyvä niinkin. Lintuhan ei pesi Suomessa, vaan oli tuolla vain muuttomatkalla. Jonkinasteinen harvinaisuus, johon voi olla tyytyväinen! Edellisten lisäksi siellä touhusi muutama pitkänokkainen kahlaaja, joka pienen pohdiskelun jälkeen tunnistettiin Facebookin Suomen linnut -ryhmässä suosirriksi. Enpä ollut sellaisesta edes kuullut tähän mennessä (en kyllä tundrakurmitsastakaan).

Tylli

Tundrakurmitsa (tuo vaalea)

Nuori suosirri

Kävelin hiljalleen rantaa pitkin takaisin ekalle lintutornille, rannalla ei ollut mitään. Kauempana merellä näkyi pari laulujoutsenta.

Autolle päästyä menin takaisin auton lähellä olevalle esteettömälle lintutornille, ja kotkat nököttivät edelleen siellä kaukana. Aprikoin miten niiden lähelle pääsisi, kun paikalle tupsahti bongari, joka oli unohtanut paikalle jotain. Hän neuvoi tien rantaan ja siellä olevalle hiekkasärkälle, aika pitkän matkan kyllä. Kello oli jo aika paljon, pari tuntia oli mennyt rantakierrokseen, ja nälkäkin alkoi tulla, mutta päätin mennä vielä käymään siellä rannassa, koska toista tilaisuutta tuskin tulisi. Pienen metsäharhailun jälkeen päädyin rantaruovikkoon, josta pääsisi särkälle. Rämmin jälleen kerran ruovikkoa varomattomasti eteenpäin ja sain maksaa siitä. Sain kivellä istuvan merikotkan aika äkisti näkyviin, mutta ruovikko oli kuvauksen tiellä. Siinä kun vekslasin kameran kanssa ja ryskyin vähän eteenpäin, niin rannassa olleet laulujoutsenet pelästyivät matkaan, ja samalla sitten merikotkakin nousi siivilleen enkä millään ehtinyt saada siitä kuvaa. Perkele. Opinkohan koskaan. Kotka lensi puuhun, mutta oli selvästi kauempana kuin aikaisemmin ja piilossakin siellä. Paikka, missä olin, on nimeltään Preiviikinlahti.

No, etenin sitten siihen särkän reunaan ja kuvailin siinä jonkin aikaa. Laulujoutsenet eivät olleet kaukana, niistä tuli pari somaa kuvaa, vastarannalla oli pari harmaahaikaraa ja kauempana näkyi merimetsoja. Kyttäsin kotkaa tovin jos toisenkin, mutta se pysyi sitkeästi puussa. Ja seuraavan kerran kun sinne päin katsoin, se oli poissa.

Laulujoutsen

Harmaahaikara

Merimetso

Kannatti kyllä käydä, vaikka merikotka menikin sivu suun. Ehkä sitten ensi kerralla, ehdottomasti kannattaa palata. Järkevintä olisi yöpyä vaikka Yyterin Rantasipissä, niin voisi viettää kaksi päivää tuolla. Ehkäpä ensi keväänä! :) Kotimatkalle kolmen maissa, nelisen tuntia tuli tuolla kuljettua.

 

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Harmaahaikara Kapustarinta Laulujoutsen Merikotka Suosirri Tundrakurmita Tylli https://www.nuivero.fi/blog/2014/9/yyterin-lietteet-24-9-2014 Tue, 30 Sep 2014 17:27:37 GMT
Kesäkuun eka viikko Lounais-Hämeessä https://www.nuivero.fi/blog/2014/6/lounais-hame Kesäkuun ekan viikon olin päättänyt tutustua luontonähtävyyksiin Lounais-Hämeessa, lähinnä Tammelan seudulla.

Ekana sunnuntai-iltana piipahdin kiertämään Torronsuon lyhyen pitkospuureitin. Illalla oli hiljaista, suo oli kaunis, mutta lintuja ei näkynyt. Kierroksen loppupuolella käki kukkui ihan lähellä ja olen varma, että olin sen puun alla, mistä ääni kuului. <3 Lehvästö oli kuitenkin niin tiheä, että lintua ei näkynyt. Kierroksen jälkeen kapusin vielä suon länsireunan korkeaan lintutorniin. Tornin vierestä koivusta lähti silloin käki lentoon, tai niin ainakin uskon. En ehtinyt kaivella kuvausvehkeitä edes valmiiksi.

Palasin maanantai-iltana samoihin aikoihin lintutornille, josko käki olisi siellä uudestaan. Useinhan nuo tuppaavat pyörimään samoilla paikoilla. Ja olipa todella hyvä tuuri, aika lähellä tornia koivun latvastossa oli joku oudon näköinen lintu, josta ehdin saada yhden kuvan ennenkuin se häipyi: käkihän se siinä!

KäkiKäki

Näin viikon aikana käen vielä uudelleenkiin seuraavana sunnuntaiaamuna ihan toisessa paikassa, Torronsuon/Talpianjärven reunamilla pariinkin otteeseen. Silloinkaan en ehtinyt saada kameraa valmiiksi, kun se jo häipyi tiehensä. :/

Tiistaina lähdin katselemaan Liesjärven kansallispuistoa, suurin kiinnostuksen kohde oli Kyynärharju, todella kapea ja pitkä harju, joka erottaa Kyynärän ja Juovanselän. Päivä oli pilvinen, mikä näkyy kuvissa harmautena. Heti alkumatkasta näin pari kuikkaa Juovanselällä ja toisen pariskunnan hiukan myöhemmin. Molemmat olivat aika kaukana rannasta ja kun päiväkin oli harmaa, ei kuvista tullut kovin kummoisia. Uusi laji kuvattuna kuitenkin. :)

_D8E5373_D8E5373

Kuljin harjun toiseen päähän asti ja siellä loppumatkasta oli kanadanhanhiperhe. Poikaset olivat jo aika isoja, mutta söpöjä karvapalleroita vielä. Seurailin niitä jonkin matkaa.

_D8E5403_D8E5403 Lisää kuvia hanhipoikueesta näet kuvaa klikkaamalla.

Paluumatkalla pysähdyin evästauolle harjussa olevalle olemattoman pienelle salmelle (Kyynärjuova), jonka ylitse on tehty kävelysilta. K-Raudan tarjouksesta ostettu pilkkireppu/jakkarayhdistelmä toimii! Alla oleva kuva on otettu puhelimella (HTC ONE), ällistyttävän hyvä.

Muita havaintoja tuolta reissulta västäräkki, peippo, kalalokki, kirjosieppo ja korppi. Pirttilahden pysäköintipaikalta jatkoin sitten patikointia länteen kohti Siltalahtea, jossa on tulipaikka. Polku sinne kulkee jänskän tiheän metsän halki. Siellä oli pikkulintuja (mm. peippo, kirjosieppo). Paistelin notskilla makkaraa ja todella nautin, myös kauniista järvimaisemasta. <3 Ei lintuja täälläkään. :/

_6034179_6034179OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotimatkalla ajoin Saaren kansanpuiston kautta ja kapusin harjulla olevaan puiseen Kaukolanharjun näkötorniin. Huipulta avautuvat hulppeat näkymät Hämeen järviylängölle. Mutta hiki tuli kivutessa, jo itse torni on aikamoisen mäen päällä ja sitten vielä kapuaminen torniin ja ilmakin oli lämmin. :D

_6034182_6034182OLYMPUS DIGITAL CAMERA   _6034183_6034183OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskviikkoaamuna lähdin Torronsuolle tarkoituksena kulkea pitkospuita pitkin suon poikki ja takaisin, ehkä noin 4 km matkan. Ilma oli nyt hieno eikä aamulla vielä liian kuuma. Hiljaista oli suolla nytkin, mutta komea maisema. Alkumatkalla bongasin puun latvasta metsäkirvisen (korjattu, luulin niittykirviseksi, mutta sain Birdlifelta lajimäärityksen), sain siitä muutamia tärähtäneitä otoksia.

_D8E5495_D8E5495

Puolivälissä huomasin maata tonkimassa oudonnäköisen linnun. Myöhemmin tunnistin sen lintukirjasta kapustarinnaksi. En millään saanut siitäkään kunnon terävää kuvaa, vaikka lintu ei kauheasti liikuskellutkaan. Paluumatkalla kapustarinta oli edelleen samassa paikassa. 

_D8E5511_D8E5511Kapustarinta Torronsuolla

Loppumatkasta pari retkeilijää tuli kysymään minulta(!?) näreen nokassa laulavan linnun tunnistusta. Enpä tiennyt. Taisin olla pro:n näköinen. :) Tässä tärähtänyt ja muutenkin epäterävä kuva siitäkin. Lintukirjan perusteella luulen tunnistaneeni sen pensastaskuksi.

_D8E5523_D8E5523

Siinäpä oikeastaan neljän kilometrin suokävelyn saalis! Siellä pitäisi pesiä 100 lajia, missähän ne ovat? Toki näin kaukaa myös lokkeja ja korppeja, peipon yms. Kolme uutta lajia tuli kuvattua.

Perjantaina lähdin etsimään Torronsuon eteläistä Idänpäänkallion lintutornia, joka on Torron kylän lähettyvillä. Aikamoisia pittoreskeja kyläteitä! Oikein kiva paikka. Tornin vieressä lauleskeli hartaasti puiden latvoissa paikkaa vaihtaen pajulintu, jota oli helpohko kuvata tornista, kerrankin.

_D8E5733_D8E5733

Muuta ei sitten näkynytkään. Paitsi suo.

_D8E5727_D8E5727

Lounaan jälkeen kävin vielä Koijärven lintutornilla, mutta se oli täysin turha käynti. Ensin aikamoinen ajo metsätietä ja sen jälkeen patikointia kilometrin verran. Perille päästyä lintutornilla oli kyltti, että se on huonossa kunnossa ja kiipeäminen omalla vastuulla... (huomasin vasta jälkikäteen, että tästä on kyllä kerrottu Lounais-Hämeen Lintuharrastajien sivuilla, kts. Koijärven linkki). No kiipesin sinne kuitenkin, järvellä näkyi yksi haapana ja kamerakin temppuili. Kaakosta oli tulossa ukkonen ja alkoi sataa, joten jätin loppupäivän bongailut vähiin. Huonon iltapäivän pelasti kuitenkin tien vieressä ruokaillut kurkipariskunta, jonka liian innokkaana tietysti pelästitytin tiehensä!

Loppuillan yritin saada hyvää lentokuvaa pöntöstä tulevasta talitiaisesta. Periaatteessa muuten hyviä kuvia, mutta yhdessäkään ei lentävä tiainen näy terävänä. Lopulta esitarkensin kameran johonkin pöntön eteen ja aloin ottaa sarjatulella kuvia heti, kun linnun pää ilmestyi oviaukolle. Näin sain aina yhden lentokuvan: seuraavassa se oli jo pois etsimestä! Pitäisi olla nopeampi konetuliase, tuo D800E ottaa viisi kuvaa sekunnissa. Ohessa paras niistä.

_D8E5772_D8E5772

Mökin pihapiiriä tuntitolkulla seuratessa tuli sen asujaimisto aika selväksi: mustarastas hoivaili pentustaan, joka opetteli lentämään (en hennonnut mennä häiritsemään kameran kera), talitiaiset ruokkivat pesuettaan pöntössä ja punarinta kierteli pihassa myös ahkerasti. Jostain syystä pihapiirissä asuva kirjosieppo yritti useampaankin kertaan mennä tiaisten pönttöön!? Myös sepelkyyhky vieraili pihassa muutaman kerran. Seudulla on paljon korppeja ja niiden karhea raakunta kuuluu jostain suunnasta melkein koko ajan. Talpianjärvellä on iso kurkipopulaatio, mutta sitä on vaikea päästä näkemään, äänet kyllä kuuluvat. Tien vieressä niitä saattoi joskus bongata. Toivottavasti näen niitä muuttoaikana paremmin.

Mustarastas_D8E5338Mustarastas

_D8E5775_D8E5775Kirjosieppo kurkkii/pyrkii talitiaisten pesälle _D8E5634_D8E5634Punarinta _D8E5578_D8E5578Korppi _D8E5626_D8E5626Sepelkyyhky pihapuussa

Viikosta jäi hiukan ristiriitainen olo, sillä vaikka onnistuinkin saamaan kuvia viidestä uudesta lajista, ei kuvien taso hyvistä välineistä huolimatta tyydytä. Vika lienee suurelta osin kuvaajan tekniikassa, täytyy harjoitella lisää. Mutta monopod, jossa on pyöreä herkästi pyörähtävä pohja, ei kertakaikkiaan toimi pitkähkön (300 mm + TC 20) ja melko painavan telen kanssa. Objektiivin pyörähdysliike sivuttain ei ole näin hallinnassa, vaikka sen muuten saisikin pidettyä suht hyvin paikoillaan. Käsivaraltakin vartaloon tuettuna tuntuu usein onnistuvan paremmin. Seuraavaksi hankintalistalla on siis mukana raahattava jalusta & gimbaali ja parempi monopod (gimbal on suomeksi "kiikku", lähtivät jo tilaukseen :), tuo nykyinen yksijalka ei toimi kuin kantoapuna. Loputon varustelukierre. :D

Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry. ylläpitää hyvää listaa alueen havaintopaikoista. Suosittelen, jos kiinnostaa. Liityinpä juuri jäseneksi.

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Kanadanhanhi Kapustarinta Kuikka Kurki Käki Liesjärven kansallispuisto Niittykirvinen Pensastasku Punarinta Sepelkyyhky Torronsuo https://www.nuivero.fi/blog/2014/6/lounais-hame Thu, 12 Jun 2014 14:34:25 GMT
Viikin piilokojulla 29.3.2014 https://www.nuivero.fi/blog/2014/3/viikin-piilokojulla-29-3-2014 Syksyn ja talven hiljaisen kauden jälkeen kävin tänään ensimmäistä kertaa Viikin piilokojulla.

_D8E4215_D8E4215

Jäät olivat lähteneet kuluvan viikon aikana Vanhankaupunginlahdelta ja paikalla olivat jo viime kesästä tutut pariskunnat: kyhmyjoutsen- ja nokikanapariskunta. :) Sinisorsia oli myös iso parvi, pääasiassa uroksia. Harmaahaikaroita ei näkynyt. Ilma oli aivan loistava, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, lämmintä noin kuusi astetta.

Joutsenet lentelivät kojun edestä useaankin kertaan ja sain niistä sarjatulella runsaasti kuvia. Mitään jälkipolville kerrottavaa ei kyllä käteen jäänyt. Ihan ok kuvia, muttei kummempaa.

_D8E4291_D8E4291

_D8E4244_D8E4244

Sinisorsaparvi siinä myös pyrähteli edestakaisin, mutta tarkennus parveen ei oikein onnistunut.

_D8E4343_D8E4343

Nokikanoista ei kummempia kuvia herunut, naarassorsasta jonkinmoinen, kun se siinä jutteli.

_D8E4306_D8E4306

Paluumatkalla näin pikkulintuja ruokintapaikalla: talitiaisia, keltasirkkuja ja peippoja, hyvin kesyjä eli pääsin kuvaamaan hyvässä valossa ihan läheltä. Peipot muuten aloittivat laulantansa meidän kodin ympäristössä viime viikolla ja loppuviikosta soidinmelskaus oli jo täydessä vauhdissa. :)

_D8E4367_D8E4367

_D8E4392_D8E4392

_D8E4414_D8E4414

Orava vielä talvipuvussaan kaiveli myös ruokaa siinä pikkulintujen vieressä.

_D8E4362_D8E4362

Kävimme myös vielä Uutelassa ja Kallahdenniemellä, missä puhalsi tosi kylmä viima mereltä. Meri oli sula joitain ihan suojaisia poukamia lukuunottamatta.

_D8E4422_D8E4422

Tuulensuojassa oli silti mukava mutustella eväitä auringonpaisteessa. Uutelassa näkyi telkkä-pariskunta, Kallahdenniemellä valkoposkihanhia, jotka näyttivät kiistelevän joko reviiristä tai naaraista. :) Myös lokkeja ja tiiroja, sekä yksi isokoskelo paineli yli.

_D8E4445_D8E4445

_D8E4361_D8E4361

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Kallahti Kyhmyjoutsen Uutela Viikki https://www.nuivero.fi/blog/2014/3/viikin-piilokojulla-29-3-2014 Sat, 29 Mar 2014 17:33:00 GMT
Korento- ja pesueviikko https://www.nuivero.fi/blog/2013/6/korentoviikko Viime viikon maanantaina käväisin illalla Viikin piilokojulla, mutta sitä ennen yritin saada kuvia korennoista. Niitä oli pyörinyt siellä edellisellä kerralla käydessäni, mutta kunnon kuvaa ei tullut. Nyt onnistuin paremmin, mutta vikkelästi ne lentelivät.

_D8E2507 Piilokojulla ei ollut paljon porukkaa, vain yksi kaveri kylläkin melkoisella varustuksella (Canon 1D Mark IV ja siinä 1,4 telejatke & 500mm f/4 gimbaalissa). :-O Aluksi siinä pyöri yksi naurulokki, josta kaveri koitti saada kuvia siten, että heijastus näkyisi vedessä. Mulla se ei tärpännyt. Harmaahaikara lenteli siinä kahteenkin otteeseen, otin siitä monta kuvaa, mutta onnistuin sössimään tarkennuksen melkein kaikista. Damn! Pari kuvaa kuitenkin onnistui. :)

_D8E2589 Pari pesuettakin siinä näkyi. Kaksi jo aiemmin näkemääni/kuvaamaani sinisorsapoikuetta, mutta myös nokikanapariskunta kahden poikasen kanssa. Sellaisia en ole ikinä ennen nähnyt, hieno punainen päälaki. Sääli, että pyörivät niin kaislojen takana, että ihan suoraa kuvakulmaa en niihin saanut. Nokikanan kuvauslinjalla pyöri kaislikossa myös joku kerttusen näköinen tipu, joka on vielä tunnistamatta.

_D8E2584

Sinisorsan poikanen

Nokikana

Nokikana

Kojulta poislähtiessäni sain vielä variksesta pari hyvää lentokuvaa.

_D8E2596 Keskiviikkona lähdin pariksi päiväksi mökille. Tavoitteena oli saada jotain kuvia merilinnuista. Torstaina oli kyllä hyvä kuvaussää, ja näinkin mm. merimetson, mutta kuvaa en siitä saanut. Mökkirannan lähellä majaili kyhmyjoutsen kivellä, ja sen lähelle pääsin soutuveneellä. Kyhmyjoutsenesta oli tosin ennestäänkin jo useita hyviä kuvia, mutta pitipä sitten ottaa lisää! :D Pikkuisen se mulle kyllä sähisi, kun änkesin liian lähelle, mutta ei lähtenyt pakoon.

D8E_2630  

Vaikka lintuja ei juuri kuvausetäisyydellä ollutkaan, niin korentoja sitäkin enemmän. Kyttäilinkin sitten kaislikon reunassa niitä aika lailla ja sain mielestäni muutaman todella onnistuneen kuvan! Kukissa pyöri myös kovakuoriaisia. Siinäpä mökkipäivien saalis olikin, sinänsä pettymys, mutta hyönteiskuviin olen tyytyväinen.

_D8E2717 _D8E2670

Lauantaina kuherteli sepelkyyhkypariskunta talomme edessä katulampun varren päällä ilta-auringon valossa niiin söpösti, että oli pakko hakea kamera. Nyt ymmärrän sanonnan "kuin kyyhkyläiset". <3 Katsokaa nyt heitä! :)

_D8E2754

Sunnuntaina käväisin vielä pikku pyörälenkillä Vantaanjoen varrella, mutta kovin paljon ei siitä irronnut. Jotain kukkakuvia sekä kaukaa otettuja kuvia sinisistä korennoista, jotka lensivät kuin perhoset!?

Maanantaina 10.6 olimme työporukalla Espoon Pentalassa viettämässä Tyhy-päivää. Mukana Olympus ja pari lasia, ison Nikonin jätin kotiin. Mainio merimatka vesibussilla ja hieno opastettu kierros Pentalassa. Suosittelen! Siellä karttui lintukuvastoon yksi uusi laji, räystäspääsky. Ne olivat siinä sangen kesyinä talojen pihapiirissä. Kierroksella kuului paljon eri lauluja, mutta näköhavaintoja vähän, lisäksi eteneminen oli sen verran joutuisaa, että en voinut jäädä kyttäilemään. Niinpä muita lajeja en saanut kuvattua, vaikka vesibussista näin esim. useita haahkoja sekä selkälokkeja(?).

_6102242

Räystäspääsky

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Korennot Viikki harmaahaikara https://www.nuivero.fi/blog/2013/6/korentoviikko Wed, 12 Jun 2013 17:48:58 GMT
Kukkia ja hyönteisiä + närhi ja pajusirkku https://www.nuivero.fi/blog/2013/6/kukkia-ja-hyonteisia Lintukuvien ohessa (ja muutenkin) on kertynyt sen verran kuvia erilaisista kukista, että perustin niille oman kansion, samoin hyönteisille, vaikka siellä on toistaiseksi vain muutama kuva korennoista. Kansiot löytyvät valikon Muut kuvat alta. Muuta uutta tänään ovat närhi ja pajusirkku (kuva tosin surkea:), lintulajeja on nyt kuvattu 55. :)

_TS80929

 

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Kukkia https://www.nuivero.fi/blog/2013/6/kukkia-ja-hyonteisia Sat, 01 Jun 2013 17:53:50 GMT
Aloittelijan tuuri jatkuu https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/aloittelijan-tuuri-jatkuu Kävin tänään taas Viikissä, lomapäivä nääs. Ajelin Vantaanjoenvartta, käsittämätöntä miten hienot luontomaisemat voi olla keskellä Helsinkiä, ihan kuin olisi jossain korvessa.

Menin ekaksi Viikin piilokojulle. Ihme kyllä siellä ei ollut muita, mutta ei ollut lintujakaan. Kottaraisen näin, siinä kaikki. Viserrystä kyllä kuului ihan sikana, mutta näkyvissä ei ollut mitään, siis lähellä.

_DSC1856 _DSC1855

Sitten sinne tuli yksi orni, joka kysyi "Onko rastaskerttusta näkynyt?". En kehdannut sanoa, että en ole sellaisesta ikinä kuullutkaan, enkä olisi tuntenut, vaikka olisin nähnytkin... Äijä tsiikaili muutaman minuutin ja osoitti sitten mulle "tuolla se on, korren päässä". En nähnyt mitään! :D Meni monta minuuttia ja opastusta, ennenkuin vihdoin sen paikallistin. On kuulemma aika harvinainen ilmestys, ollut viikon tuolla.

_DSC1863

Rastaskerttunen @Viikki

Sitten alkoi tapahtua. Kyhmyjoutsenpariskunta tuli oikealta ja laskeutui veteen ihan kojun eteen. Sain siitä 20 kuvan sarjan, melkein teräviä kaikki (huom melkein :)! Alla neljä, joutsenkuvissa on seitsemän kuvaa siitä.

_DSC1875 _DSC1878
_DSC1879 _DSC1885

Pian tämän jälkeen nokikana tuli siihen eteen uiskentelemaan ja alkoi peseytyä, heitteli vettä nokallaan selkäänsä ja ravisteli. Hienoa katseltavaa, siitä 18 kuvaa! :D Niistä valitsin viisi tuonne kuviin. Nokikanasta mulla oli aikaisemmin vain kaukaa vastavaloon otettuja mustia pläjäyksiä, nyt tuli hyviä.

Nokikana Nokikana

Mutta paras oli vielä näkemättä. Tuon jälkeen paikalle tuli silkkiuikku, joka onnistui suoraan edessämme saalistamaan niin ison kalan, ettei millään meinannut saada sitä nieltyä! Tuonkin sain ikuistettua. ***huokaus*** Sillkiuikusta on tuolla viisi kuvaa, joiden rinnalla edelliset ihan hyvät kalpenevat.

Silkkiuikku Silkkiuikku

Kojussa tuli kylmä ja lähdin kävelemään kohti Lammassaarta. Pitkospuilta näkyi ruovikossa jonkinlainen kerttu, jota en tunnistanut. Facebookin BirdLifen tunnistuspalvelu kertoi sen olevan ruokokerttunen.

_DSC1969 _DSC1977

Lintutornilta en nähnyt mitään, paluumatkalla jatkoin uteliaisuuttani länteen (siinä lukee Mökkialue). Sieltäpä pääsikin vielä toisia pitkospuita myöten toiseen saareen, nimeltään Kuusiluoto, kivan tuntuinen paikka, komeat kalliot. Kaulushaikaran sumusireenimäinen ääni kuului muutaman kerran, mutta lintua ei näkynyt. Taivaalla näkyi hanhien arktista muuttoa, useammankin auran verran. Sain myös västäräkistä ja harakasta uusia hyviä kuvia. Palatessa näin vielä punarinnan juuri ennen pyörien parkkipaikkaa. Muita havaintoja ilman kunnon kuvia: mm. haarapääsky, harmaahaikara, sääksi, satakieli. Myös tiklistä sain reissulla yhden kuvan.

Käsittämättömän onnistunut reissu, taas. Näin hyvä tuuri ei voi jatkua kauan! (Viime viikonloppuna nähtiin mm. ruskosuohaukka, nuolihaukka, sääksi, suopöllö, punavarpunen, harmaahaikara, satakieli).

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Kyhmyjoutsen Nokikana Rastaskerttunen Silkkiuikku Viikki https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/aloittelijan-tuuri-jatkuu Fri, 24 May 2013 18:05:19 GMT
Linturetki Kotkasta Tammioon (arktinen muutto) https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/tammio Keväällä, kun etsiskelin työpaikan porukalle tyhy-tapahtumaa, silmiin osui Googlesta Merisetin linturisteily Kotkasta. Työporukalle se ei sopinut, mutta itseä kiinnosti niin, että ilmoittauduin sinne. Kyseessä on arktisen muuton bongaus, Kotkasta itään kun on Siperiaan muuttavien lintujen "käytävä" (jostain syystä ne lentävät sinne tundralle aina samaa reittiä, joka kulkee Virolahden yli).

Osui nuhjuinen sää hyvien päivien väliin. :/ Lähes tyyntä, taivas ihan pilvessä, muutama sadepisara. Kotkan Sapokasta lähdettiin Vikla III:lla klo 16:30 kohti Tammiota, jossa puolen tunnin jaloittelutauko ja sitten takaisin. Tammio on hieno paikka, pieni kylä saaressa Haminan edustalla, 100-200 vuotta vanhoja rakennuksia, saaristoidylliä.

_DSC1692

Vikla III Tammion laiturissa

Tammion kylä saaressa Haminan edustalla_DSC1690

Tammion satamasta

Menomatkalla nähtiin tavanomaisia vesilintuja: mm. lokkeja, tiiroja, koskeloita, sorsia, hanhia, kyhmyjoutsenia, pikkulokki (en muista kuin osan :). Ennen Tammiota tultiin siihen "muuttokäytävään". Ilmeisesti tuulettoman sään takia muuttoparvia oli hyvin vähän. Näimme koko reissulla viiden tunnin aikana ehkä seitsemän isompaa parvea (joissa n. 250 - 500 yksilöä), mustalintuja ja alleja, yhteensä noin 2000 yksilöä (parhailla bongausmatkoilla on nähty yli 30 000 lintua!). Hienoja ne silti olivat, kuin hyönteisparvi taivaalla. :)

_DSC1667

Mustalintujen ja allien sekaparvi

Saaristomaisemat olivat kuitenkin tosi hienoja, vaikka kuvista ei tullut oikein mitään, tasaisen harmaata meri ja taivas.

_DSC1641

Suursaari näkyi horisontissa harvinaisen hyvin (Kotkasta sinne n. 50 km).

_DSC1701 Horisonttia tuskin erottaa

Enpä voi kehua saaneeni yhtään hyvää lintukuvaa, kaikki olivat kuitenkin sen verran kaukana. Tämä lentävä haahka on varmaankin paras otos.

_DSC1684

 

Tammiossa aurinko kuitenkin paistoi hetken, joten sieltä tuli muutama pittoreski kuva.

_DSC1688 _DSC1699
_DSC1697 _DSC1686
_DSC1698 _DSC1693

Paluumatkalla ajettiin pienellä kallioluodolla asustelevan räyskäyhdyskunnan ohi. Siellä pesii 35 paria tuota harvinaisempaa tiiralajia.

_DSC1720 _DSC1728

Sapokassa oltiin takaisin aikataulun mukaan klo 21:30. Ihan kiva retki, näimme 31 lintulajia, joista pikkulokki merkittävin (miksi? :D). Muuttolinjua parisen tuhatta ja lukemattomia todella kauniita (ja mökittömiä!) kalliosaaria. Ehdottomasti kannatti istua/seisoa kannella viisi tuntia viisi vaatekertaa päällä. :) Mukana ollut opas Urpo Koponen oli asiantunteva ja hauska tyyppi. Häneltä ilmestyy näinä päivinä toisen tekijän kanssa laaja kirja linnunpöntöistä.

Alla vielä Tammion sijainti Googlen kartalla:


Näytä suurempi kartta

MeriSet järjestää tänä keväänä ainakin 26.5 koko päivän risteilyn Aspskäriin ja Haveröhön.

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Linturisteily Tammio https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/tammio Wed, 15 May 2013 16:28:25 GMT
Pääskysestä ei päivääkään https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/paaskysesta-ei-paivaakaan Tänä pitkänä lomaviikonloppuna piti olla mökillä, mutta suunnitelmat muuttuivat - niinkuin usein käy. Pe 10.5 oli kuitenkin hyvää aikaa ja kohtalainen ilmakin lähteä ulkoilemaan kameran kanssa.

Lähdin ajelemaan (sähköpyörällä siis :) Vantaanjoen vartta alajuoksulle päin. Ilma oli pilvinen, mutta sade ei uhannut ja lämpöäkin runsaat 15 astetta. Satakielet lauloivat, hieno fiilis, mutta kuvaa niistä ei saanut, en päässyt edes näkemään. Joella uiskenteli muutama telkkä ja Vanhankaupungin koskea ennen maa oli jo keltaisenaan rentukoita.

_DSC1428

Telkkäpariskunta

Rentukoita_DSC1434

Rentukoita

Kosken alajuoksulla oli lokkeja ja sorsia sekä tiiroja. 

_DSC1457

Harmaalokki

Kalatiira

Kalatiira

Ajoin siitä vielä eteenpäin ja tulin Lammassaareen vieville pitkospuille. Siellä en ennen ollut käynytkään, joten pistin pyörän parkkiin ja lähdin tallustelemaan. Ja silloin näin pääskyt, kesä! :) Puolimatkassa pajupusikossa hyöri joku harmahtava pikkulintu. Paikalle tulleet ornit tunnistivat sen hernekertuksi. Minulla ei ollut hajuakaan, mikä se olisi voinut olla. :D Kuvaus oli hankalaa, koska se oli koko ajan pusikon suojassa.

_DSC1493

Lammassaaren pitkospuut (mantereelle päin kuvattuna)

_DSC1472

Hernekerttu

Lammassaaressa sain vinkin, että siellä on yhdellä oksalla ollut kehrääjä jo pidemmän aikaa. Siellähän se nukkui! Lintutornista näin vielä sitruunavästäräkin, mutta kovin kaukaa se piti kuvata.

_DSC1489

Kehrääjä

_DSC1484

Sitruunavästäräkki

Bongarit olivat etsimässä kahta kattohaikaraa, jotka olivat kuulemma pesimäpuuhissa. Niitä en onnistunut näkemään. Jatkoin Lammassaaresta matkaa Viikin pelloille, jossa kiuru istui sähköpaimenlangalla ihan pyörätien vieressä. Mikä tuuri, yleensä kiurut ovat kaukana taivaalla livertämässä. Siinä se lauloi aivan kuin taivaallakin, olipa hienoa kuunneltavaa. <3 Pelloilla pyöri myös runsaasti lokkeja, variksia ja naakkoja sekä töyhtöhyyppiä.

Kiuru

Kiuru

_DSC1526

Töyhtöhyyppä

_DSC1509

Metsä oli valkoisenaan valkovuokkoja, todella hienon näköistä.

Viikin rannassa oli normi vesilintuja (sorsia, tukkasotkia sekä myös nokikana, jonka olin kuvannut jo aiemmin). Myös satakieli kuului taas, mutta en nytkään onnistunut sitä näkemään. Kotimatkalla joen vartta ylöspäin näin hernekertun uudelleen, samanlaisessa pajupuskassa, mutta ihan eri paikassa.

Oikein onnistunut reissu. Uusina (vaikkakaan ei harvinaisina) lajeina tuli kuvattua harmaalokki, kalatiira, hernekerttu, kehrääjä, kottarainen ja sitruunavästäräkki. Lisäksi sain erinomaisia kuvia kiurusta.

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) Lammassaari Viikki https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/paaskysesta-ei-paivaakaan Fri, 10 May 2013 14:43:06 GMT
Blogin avaus https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/blogin-avaus Tervetuloa!

Kanadanhanhi

 

Tarkoituksena on koota tänne ottamiani kuvia pienten juttujen kera, Facebook ei oikein ole siihen sovelias. Täällä on helppo jakaa tutuille myös täysikokoisia kuvia, vieraat voivat niitä tilata tulostukseen tai muuhun käyttöön.

Terveisin

Tauno Sinisalo
amatöörikuvaaja

 

 

 

 

]]>
tauno.sinisalo@nuivero.fi (Tauno Sinisalo) https://www.nuivero.fi/blog/2013/5/blogin-avaus Mon, 06 May 2013 08:08:00 GMT